U Tuzli održan sastanak bibliotekara

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla, održan je sastanak  incijalne grupe za formiranje Društva bibliotekara Tuzlanskog kantona. Prisutnima se obratio direktor tuzlanske biblioteke dr.sc. Edin Jahić, zaželivši dobrodošlicu i uspješan rad predstavnicima biblioteka TK, koji su se ovom prilikom okupili kako bi dali svoj doprinos u donošenju određenih metodologija rada pri osnivanju Društva bibliotekara TK.

Rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr. Enisa Žunić otvorila je današnji skup, obrazloživši prisutnima dosadašnji rad Društva bibliotekara TK, sa tendencijom rada prilikom osnivanja istog, a sve to u cilju uvažavanja struke, implementacija zakona i podzakonskih akata o bibliotečkoj djelatnosti, mogućnosti rada na projektima kako bi pomogli razvoju biblioteka, ali i edukaciji i usavršavanju samih bibliotekara.

Naime, već duži period Društvo bibliotekara TK ne obavlja svoju bibliotečku funkciju. S obzirom da se na nivou FBiH nedavno osnovalo Društvo bibliotekara FBiH, kao i u drugim kantonima, ukazala se potreba da se na Tuzlanskom kantonu formira (obnovi) Društvo Bibliotekara TK.

Incijativa o obnovi Društva bibliotekara svakako je trebala doći znatno ranije, jer samo institucionalno možemo uticati na razvoj i unaprijeđenje bibliotečke djelatnosti. Generalna poruka sa ovog sastanka je da Društvo bibliotekara ima misiju čija uspješnost u velikoj mjeri zavisi od svih bibliotekara i ovo je istovremeno i poziv za sve bibliotekare da se uključe u pripremu Skupštine, daju svoje prijedloge, primjedbe, sugestije i time doprinesu što uspješnije radu Društva bibliotekara TK, kazala je u svom izlaganju gđa. Nevzeta Rustemović, bibliotekarka JU Gradske biblioteke Kladanj.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*