Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je danas osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Osuđen je da je visokorangiranom sudiji Gilbertu Azibertu obećao unosan posao u Monacu u zamjenu za informacije o istrazi o nelegalnom finansiranju kampanje 2012. godine.

Sarkozy, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, je negirao sve optužbe. Njegov advokat Thierry Herzog i sudija Azibert su također negirali da su se ogriješili o zakonu.

Tužioci su tražili kaznu od dvije godine zatvora i dvogodišnju uslovnu kaznu za sve optužene zbog, kako su naveli, korupcijskog pakta.

Istražitelji su prisluškivali telefonske razgovore Sarkozyja i Herzoga nakon navoda da je Sarkozy dobio milion eura od bivšeg libijskog predsjednika Muamera Gadafija za finansiranje predsjedničke kamapnje 2007. godine.

Bio je predmetom istrage i zbog glasina da mu je milijarderka Liliane Bettencourt, nasljednica poslovnog carstva kompanije L'Oreal, nezakonito uplatila novac za predsjedničku kampanju.

Saslušavajući telefonske razgovore, istražitelji su posumnjali da Sarkozy od Aziberta traži informacije o istrazi koja se odnosi na uplatu koju je izvršila Bettencourt, a u zamjenu za unosan posao u Monacu, prenosi Euronews.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*