The President of Ghana, Nana Akufo Addo (R), is seen during his inauguration as president of Ghana at the State House of Ghana in Accra on January 7, 2021. (Photo by Nipah Dennis / AFP)

Predsjednik Gane prvi je na svijetu primio cjepivo iz programa Covax

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo postao je u ponedjeljak prva osoba na svijetu koja je primila cjepivo protiv covida-19 iz programa Covax, svjetske inicijative za pomoć siromašnim zemljama u opskrbi cjepivom.

Covax su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za cjepiva (GAVI), kako bi nerazvijene zemlje i zemlje u tranziciji mogle dobiti cjepiva. One nemaju dovoljno mogućnosti za potpisivanje ugovora o kupovini s proizvođačima cjepiva pa su utoliko u puno nepovoljnijem položaju.

Akufo-Addo, 76-godišnji predsjednik spomenute zapadnoafričke države u koju je prva isporuku cjepiva iz programa Covax stigla prošlu srijedu, primio je danas prvu dozu cjepiva AstraZenece.

“Vrlo je važno da dam primjer i pokažem da je to cjepivo sigurno, kako bi se svi u Gani odlučili na cijepljenje bez ikakvih bojazni”, rekao je šef države.

Covax je sklopio sporazume s proizvođačima za dvije milijarde doza u 2021. i mogućnošću kupnje još jedne milijarde doza cjepiva protiv covida-19., a za 92 zemlje s niskim i srednjim prihodom na raspolaganju je mehanizam financijske pomoći iz tog programa.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*