Britanski političari saglasni: Zabrana izvoza AstraZenece šteti ugledu Evropske unije

Nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila kako bi Evropska unija mogla zabraniti izvoz vakcina AstraZenece, oglasilo se nekoliko istaknutih britanskih političara koji su kritikovali stavove evropskih zvaničnika. Prvi od britanskih političara koji je reagovao na navode predsjednice Evropske komisije jeste ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace koji je u izjavi za BBC naglasio kako Evropska unija ne bi trebala graditi zidove već bi trebala biti otvorena za sve.

“Blokada izvoza vakcina bila bi veoma štetna za Evropsku uniju. To je u potpunosti kontraproduktivno za nekoga ko se ponosi vladavinom zakona”, rekao je Wallace.

Nakon Wallacea, oglasili su se i političari iz Laburističke stranke, a najglasnija u kritikama prema EU bila je Lisa Nandy.

“Zahtijevam od od Evropske komisije da smire tenzije i promijene retoriku te da pokušamo zajedno raditi na tome da prebrodimo ovu krizu”, rekla je Nandy.

Za razliku od zemalja Evropske unije koje i dalje imaju problem sa procentom vakcinisanog stanovništva, Velika Britanija ostvarila je značajan napredak u posljednih nekoliko dana u ovom segmentu.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je kako je Velika Britanija oborila rekord po broju vakcinisanih građana u jednom danu. Naime, prema zvaničnim podacima, tokom jučerašnjeg dana u Velikoj Britaniji vakcinisano je više od 873.000 građana.

Podsjetimo, Evropska komisija saopćila je u subotu da bi se AstraZeneca mogla suočiti sa zabranom izvoza izvan EU ukoliko ne isporuči obećanu količinu vakcina Uniji.

“Ovo je poruka AstraZeneci: Ispunite svoj dio sporazuma s Evropom prije nego što počnete isporučivati vakcine drugim zemljama”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je izjavila da ugovor između EU i AstraZenece jasno regulira koliko vakcina EU dobija iz tvornica AstraZenece unutar EU i Velike Britanije.

Vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa jedna je od vakcina odobrenih unutar EU. Njeno je korištenje bilo u sjeni nekoliko problema uključujući i posljednji u nizu kada je nekoliko država privremeno obustavilo vakcinaciju zbog izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile vakcine.

Nakon obustave oglasila se i Evropska agencija za lijekove koja je saopćila kako je AstraZeneca u potpunosti sigurna za upotrebu te su savjetovali državama da nastave sa vakcinacijom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*