Ove sobne biljke mogu biti vrlo opasne za kućne ljubimce

Nekim kućnim ljubimcima, osobito mačkama i psima, određene kućne biljke mogu izazvati zdravstvene tegobe.

U nastavku donosimo popis sobnih biljaka koje je potrebno držati podalje od kućnih ljubimaca.

 1. Filodendron
  Filodendron je među popularnijim dekorativnim kućnim biljkama. No valja znati da njegovi veliki listovi nisu jestivi te njihovo grickanje kod kućnih ljubimaca može izazvati iritaciju usne šupljine i jezika, ali i probleme s gutanjem, pretjerano slinjenje i povraćanje.
 2. Aloe vera
  Iako ova biljka ima čudotvorne moći kad su u pitanju zdravlje i njega ljudske kože, kućnim ljubimcima može stvoriti brojne probleme – od povraćanja, proljeva i podrhtavanja do depresije kod mačaka i pasa.
 3. Cikas palma
  Cikas ili lažna palma ukras je mnogih vrtova na Mediteranu, no ova biljka s krunom kožastih listova koji podsjećaju na krošnju može izazvati ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku. Grickanje ove opasne biljke može izazvati povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvlju, zakazivanje jetre, ali i fatalan ishod pa je treba držati podalje od kućnih ljubimaca.
 4. Ljiljani
  Dugocvjetni ljiljan i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu izazvati zatajenje bubrega kod mačaka, ali ne i kod pasa. Zapravo, pelud ljiljana može biti opasan po život mačaka. Ako ne možete bez ovog dekorativnog bilja, izbjegnite probleme tako što ćete otkinuti ili podrezati tučak kada se cvijet otvori kako biste izbjegli probleme sa svojim kućnim ljubimcem, piše Index.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.