Nadležni u Brčkom: Zdravstvo nam je preopterećeno, spremni smo i na lockdown

pidemiološka situacija u Brčkom je ozbiljna, a trenutno je koronavirusom zaraženo 1.417 osoba, od koji se 103 nalaze u bolnici. Nadležni su naveli da će uslijediti uvođenje lockdowna ukoliko se stanje i dalje bude usložnjavalo.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta danas je održao sjednicu na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija. Kako je zaključeno, sve mjere i dalje ostaju na snazi, a učenici se ni iduću sedmicu neće vratiti u školske klupe.

“Građane upozoravamo na obavezno poštivanje epidemioloških mjera, među kojima su održavanje fizičke distance, nošenje maske i redovna dezinfekcija ruku. Ukoliko se nastavi ovakav trend mi ćemo biti prinuđeni za donošenje znatno težih odluka, odnosno uvođenje lockdowna”, kazao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta.

U posljednjem turnusu testiranja u Brčkom je otkriveno 126 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je preminula usljed posljedica oboljenja COVID-19.

Šadić navodi da je zdravstveni sistem preopterećen, naglasivši da se u COVID i trijažnoj ambulanti dnevno obavi najmanje 350 intervencija, a veliki broj pacijenata prima terapije u dnevnoj bolnici koja je otvorena pri Domu zdravlja. Novoformirana jedinica, kako je naveo Šadić, ima 30 kreveta.

Krizni štab je donio odluku prema kojoj sve ranije usvojene mjere i dalje ostaju na snazi, a istaknuto je i to da učenici u narednoj sedmici neće ići na nastavu. Također, inspekciji je naređeno da pojača nadzor nad primjenom epidemioloških mjera.

“Od 22. marta do danas inspekcija je izvršila 152 kontrole poštivanja epidemioloških mjera, podnijeli smo sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, a izdali smo i 17 prekršanjih naloga, koji su se uglavnom odnosili na nenošenje maske”, navela je glavna inspektorica Azijada Ibrahimović.

Inspekcije u Brčkom također se suočavaju sa problemom nedostatka osoblja koje će djelovati na terenu, zbog činjenice da se znatan broj zaposlenih nalazi u izolaciji zbog pozitivnog testa na koronavirus, ili su prvi kontakti.

“Maksimalno se trudimo da sa rasposloživim resursima ispoštujemo naredbu Kriznog štaba. Bitno je reći da ćemo ugostiteljske objekte kontrolisati i u danima vikenda, kao i cjelokupan predstojeći period”, dodala je Ibrahimović.

Kada je riječ o procesu vakcinacije, nadležni u Brčkom su kazali da se on odvija bez problema te da dosad nisu utvrđene nepoželjne pojave kod osoba koje su imunizirane.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*