Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada pisali Jeremiću: Genocid u Srebrenici je činjenica

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo predsjedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću koje je ujedno javna poruka svjetskoj javnosti na kontinuitet negiranja genocida Srpske akademije nauka i umjetnosti.

IGK ocjenjuje da Jeremić novim anticivilizacijskim negiranjem genocida u Srebrenici bezuspješno pokušava umanjiti definitivnu pobjedu istine o genocidu u Srebrenici.

Podsjećaju da je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (čiji je predsjednik Vuk Jeremić) u saradnji sa Pravnim fakultetom iz Niša organizovao online diskusiju “U ime pravde”. Pored Jeremića, u diskusiji je učestvovao i Alan Deršovic, harvardski profesor prava i poznati američki advokat koji je u Hagu branio ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

“Diskutanti su se osvrnuli na Haški tribunal, valjda u ime neke pravde, što bi trebalo da sugeriše naslov ovog dubokoumnog razgovora. Jeremić je rekao da je odluka kojom je Međunarodni sud pravde odredio masakr u Srebrenici kao genocid jedna od najkontroverznijih, te kako u Srbiji o toj temi traje žestoka debata i to sa veoma dobrim razlogom”, navode iz IGK-a u saopćenju za javnost.

Razlog za tu takozvanu debatu, smatraju u IGK-u, konačna je pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, istine koja putem oskarovog kandidata, filma “Quo vadis, Aida?”, zajedno sa već utvrđenim sudskom i političkom istinom zaokružuje svjetsku, historijsku istinu o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici.

“Negatoru genocida Jeremiću poručujemo da nema nikakve odluke, imaju samo pravosnažne presude oba međunarodna svjetska suda. Genocid u Srebrenici definitivno nije stvar mišljenja srpskog nacionaliste Vuka Jeremića, to je sudska, historijska, politička i sada umjetnička istina, odnosno historijska činjenica koju je priznao svijet”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.