Medžlis Islamske zajednice Tuzla o nastupajućem ramazanu

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u ponedjeljak, 12. aprila 2021. godine, nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak 13. aprila.

– Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata). Dobrovoljni noćni namazi neće se organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

– Džuma-namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završiti namaskom dovom. Hutba će se držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa.

– Hafiske mukabele će se učiti u Džamiji “Kralj Abdullah” i Čaršijkoj džamiji. Džematske mukabele će se učiti i u tuzlanskim džamijama.  Sve mukabele će biti organizovane uz poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi. 

– Ramazanski top će, kao i ranijih godina, označavati iftarsko vrijeme. 

– Rijaset će organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma u ramazanu (Lejletu-l-Bedr, Fethu-Mekke i Lejletu-l-Kadr).

– Propis zekata, sadekatul-fitra, fidje, dobrovoljnih priloga i članarine Islamske zajednice moći ćete izvršiti na blagajni Medžlisa svaki dan od 8:00 do 15:00 sati, kao i u svim tuzlanskim džamijama.

– Ranijom instrukcijom se preporučuje da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, te provođenje propisa iftara isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih oragana.

– I'tikaf će se organizirati po ustaljenoj praksi.

Bajram-namaz je u četvrtak 13. maja 2021. godine.

O aktivnostima povodom Ramazanskog bajrama i Dana šehida bit ćete blagovremeno informisani.

Pozivaju sve džematlije da budemo odgovorni i poštujemo preporuke i epidemiološke mjere zaštite zdravlja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*