Tanović: U posljednju godinu dana samo se promijenila svijest građana

Oko 100 radnika propalih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, i ove srijede okupili su se ispred zgrade pravosudnih institucija u Tuzli, podsjećajući na situaciju u kojoj se nalaze, i tražeći svoja prava.

Prošla je nepuna godina dana od protesta, koji su u Bosni i Hercegovini doveli do smjena kantonalnih vlada, formiranja Plenuma građana i uspostavljanja ekspertskih nestranačkih vlada. Kako su nam kazali okupljeni radnici, u posljednju godinu dana samo se promijenila svijest građana, te se političari moraju natjerati da rade svoj posao. Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti je kazao, da su do sada radnici dobili neznatno zdravstveno osiguranje, a u pojedinim firmama je bilo materijalnog zbrinjavanja.

„Vlada nije ništa konkretno uradila, da bi pomogla barem ove četiri firme za koje je obećala. Jučer oni sami sebe hvale kako su dobro radili. Međutim, neka dođu srijedom ovdje da vide, kako oni koji su prije dvije godine bili tu, nisu otišli u penziju niti su počeli da rade. Možemo zaključiti da se suštinski ništa nije promijenilo“, kazao je Tanović.

Obilježavanje godišnjice protesta je u svim gradovima zakazana za 7.februar, a u organizaciji Sindikata solidarnosti i Mreže 5F7. Nakon toga djelovanje će biti usmjereno prema Vladi FBiH, kako bi zahtjevali izmjene nekoliko zakona.

„Zahtjevat ćemo da se promjeni Zakon o stečaju i da se donese zakon o uvezivanju radnog staža. Oko 40.000 radnika po 10 godina je bez uplaćenogh staža, što je ukupno 400.000 godina bez uvezanog staža. To neko mora uplatiti jer nisu ljudi džaba radili. Imamo Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, ali nije stupio na snagu“, rekao je Tanović.

Kada je riječ o najavljenim protestima za 7.februar, Tanović je dodao da su okupljanje prijavili u MUP-u TK, kako bi bili legitimni i legalni predstavnici radnika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*