Prvi rezultati popisa od sredine ove godine, sukcesivno

Objava rezultata popisa stanovništva u BiH ići će sukcesivno od sredine 2015. do sredine 2016. godine, kako je i predviđeno, a konačni rezultati će se objavljivati u popisnim knjigama, na sajtovima triju statističkih institucija u BiH, te na sajtu Popis2013.

To je danas izjavila u Sarajevu Galiba Karačić, sekretarka Federalnog zavoda za statistiku, tokom prezentacije publikacionih tabela podataka Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine predstavnicima federalnih ministarstava , zavoda, udruženja i drugim korisnicima statističkih podataka.

Hidajeta Čolović, pomoćnica direktora Federalnog zavodu za statistiku, istaknula je da je popis provođen po međunarodnim preporukama, odnosno standardima EU, a da su u statističku kontrolu podataka uključeni i međunarodni eksperti. Konačni podaci bit će objavljeni u 16 popisnih knjiga.

Međunarodna monitorig misija, kako je ranije najavljeno, napravit će odgovarajući dokument, odnosno izvršiti procjenu kvaliteta provedenog popisa.

Osim web stranice,  na kojoj će se objavljivati „brzi“ podaci popisa, Zavod ima namjeru do kraja godine napravi još jednu online bazu popisnih podataka.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*