Gutić: Nema razloga da ne prihvatim predložene kandidate

Ne vidim razloga da krajem iduće sedmice ne bude zakazana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj bi trebalo potvrditi novu Vladu TK-a – izjavio je za Fenu mandatar za sastav nove kantonalne vlade Bego Gutić.

Nakon što su stranke koje čine parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Narodna stranka Radom za boljitak i BPS, dostavile imena za sastav nove Vlade, Gutić je počeo razgovore s predloženim kandidatima za ministarske pozicije.

– Jučer sam obavio razgovore s dva kandidata. Do kraja dana očekujem da obavim razgovore sa svim kandidatima koji su predloženi za pozicije ministara u Vladi TK-a. Nema nekih ozbiljnijih razloga da ne prihvatim kandidate koji su predloženi – istakao je Gutić.

On je jutros od predsjednika Kantonalnog odbora DF-a obaviješten da je kandidat ove stranke za poziciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Aldina Kesić odustala od pozicije iz privatnih razloga.

– Očekujem da DF u roku od dva dana dostavi prijedlog novog kandidata – rekao je Gutić, te dodao da će do petka obaviti konsultacije i s nevladinim organizacijama, Kantonalnom privrednom komorom te sindikatima.

Prema raspodjeli u Skupštini TK-a, SDA je s 13 poslanika dobila premijera i pet ministarstava, DF sa četiri poslanika imat će također pet ministarstava, dok su Radom za boljitak i BPS s po dva poslanika dobili po jednu ministarsku poziciju.

SDA je za ministra industrije, rudarstva i energetike predložila Srđana Mićanovića, za ministra prostornog uređenja Hasana Ferhatovića, dok je za ministra za boračka pitanja predložen Fahrudin Skopljak. Za ministra finansija prijedlog je Jakub Suljkanović, a za ministra poljoprivrede Abdulah Zukić.

Prijedlog DF-a za ministra unutrašnjih poslova je Alen Gadžo, za ministra razvoja i poduzetništva Mirela Đaković, Jovan Stojanović za ministra pravosuđa, a Admir Huskanović za ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Na čelu ministarstva zdravstva trebao bi biti Elvis Bektić, kojeg predlaže BPS, a Edin Ajanović uime NSRzB na poziciji ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*