Tradicionalni prvomajski protesti širom svijeta, posebno žestoki u Istanbulu

Uprkos pandemiji koronavirusa, prvomajski protesti nisu izostali širom svijeta. Protesti su najnasilniji bili u Istanbulu gdje je najveći broj uhapšenih demonstranata.

U najvećem turskom gradu uhapšeno je 212 osoba koje su bile među demonstrantima u blizini poznatog trga Taksim. Nadležni tvrde da su sindikalistima dopustili da obilježe Dan rada, a da su se potom počele okupljati i druge osobe. To se desilo iako je u Turskoj na snazi zatvaranje ili lockdown koji podrazumijeva i zabranu masovnijeg okupljanja.

rema navodima nadležnih, policija je pozivala okupljene da se raziđu, ali se to nije desilo. Agencija Reuters, pozivajući se na tursku državnu Agenciju Anadolija, je istakla da su protesti održani i u Izmiru gdje je uhapšeno 20 ljudi.

Navodno je policija ulagala velike napore da onemogući fotoreporterima i snimateljima da fotografišu i snime prvomajske proteste u Istanbulu i Ankari. Pojedini turski mediji su objavili da su policajci dobili naredbu da moraju onemogućiti da građani fotografišu ili snimaju svojim mobitelima. Policija se nije očitovala o ovim navodima.

Protesti u Francuskoj i Njemačkoj

Demonstracije su nešto manje bile nasilne u Parizu gdje uhapšeno 10 osoba. Ljevičar Jean-Luc Melenchon je poručio nezadovoljnim građanima da se nada da će ih 1. maja sljedeće godine vidjeti kao predsjednik Francuske. Podsjećamo, on je bio jedan od protukandidata Emmanuelu Macronu na posljednjim predsjedničkim izborima. Naredni izbori bi trebali biti sljedeće godine.

U Njemačkoj su danas pripravne hiljade policajaca jer se strahuje od nasilnih protesta, ne samo ljevičara, već i desničara. Kako je istakao Deutsche Welle, raniji prvomajski protesti su bili isključivo zbog nezadovoljstva ekonomskim statusom, a sada je veliki broj građana još nezadovoljniji zbog onoga što se dešava tokom pandemije koronavirusa.

Posebno se strahuje od sukoba između ljevičara i desničara.

Na berlinskim ulicama već jučer su počeli protestovati ljevičari i to pod geslom “Od krize do eksproprijacije”, a protesti su nastavljeni danas.

Njemački Sindikat trgovačkih radnika (DGB) je danas organizovao protest u Hamburgu pod sloganom “Solidarnost je budućnost”.

Bez masovnijih protesta u regiji

U zemljama regije nije bilo masovnijih protesta. Sindikat u Hrvatskoj je organizovao simboličan performans kojim je uporozorio na teško stanje u kojem se nalaze radnici, a u Skoplju se okupio manji broj sindikalista.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*