Haos u Manchesteru: Veliki derbi odgođen, rulja razbijala sve pred sobom, igrači zarobljeni

Liverpool je trebao gostovati kod Uniteda, a onda je počeo proboj na Old Trafford i – ulični rat!

Nevjerovatni događaji na Old Traffordu, kakvi se na pamte u novijoj historiji engleskog fudbala, odvili su se danas poslijepodne prije najveće utakmice engleskog fudbala između Manchester Uniteda i Liverpoola. Naime, oko 300 pristalica Manchester Uniteda provalilio je na travnjak kultnog engleskog stadiona oko dva sata prije predviđenog početka utakmice i uz baklje i dimne bombe prosvjedovalo protiv vlasnika kluba, porodice Glazer, tražeći njihov odlazak, zbog čega je utakmica otkazana. Tako će City, koji bi postao prvak da je Liverpool jučer slavio, morati pričekati na potvrdu titule.

Sve je zakuhao projekt evropske Superlige, koji je u konačnici propao, ali bio je to okidač za događaje izvan travnjaka koji su u potpunosti šokirali otočku javnost. Nakon svega potpuno je nejasno i teško shvatljivo kako je moguće da je osiguranje na Old Traffordu toliko zakazalo, iako su protesti bili najavljeni. Navijači su na slavnom stadionu bacali dimne bombe, trgali kamere, krali korner zastavice…

Sukob s policijom

I dok je jedna skupina prosvjednika bila na travnjaku, preostale grupe blokirale su klupski hotel u kojem su se prije utakmice nalazili igrači Manchester Uniteda, a potom i klupski autobus koji je trebao krenuti prema Old Traffordu. Nakon svega došlo je do žestokih sukoba prosvjednika i policije, koja je poslala pojačanje tek gotovo dva sata nakon nemilih događaja.

– Navijačima Manchester Uniteda je dosta Glazera, izgubili su strpljenje. United ima jedne od najboljih navijača na svijetu, a sada su pokazali što misle o vlasnicima kluba – rekao je bivši kapetan Manchester Uniteda Roy Keane o današnjim sukobima.

Imali ‘krticu’?

Otočki mediji špekuliraju da su pristalice Uniteda u redovima osiguranja na kultnom stadionu “imali krticu” koja im je omogućila da uđu u krug stadiona. Kada su stigli na travnjak prosvjednici su uz baklje i dimne bombe skandirali protiv omraženih vlasnika, a neki su kao trofej uzeli korner zastavicu.

Događaji na Old Traffordu spadaju u rubriku vjerovali ili ne u kontekstu ozračja u kojem se u većini slučajeva odigravaju utakmice elitnog razreda engleskog fudbala, posebno u doba pandemije. I dok je novinare osiguranje na Old Traffordu prije ulaska na stadion provjeravalo nekoliko puta do najsitnijih detalja, dotle su huligani bez problema uspjeli u svom naumu, o kojem će se još dugo pričati.

Od kada je počela histerija oko igranja engleskih klubova u evropskoj Superligi bilo je raznih prosvjeda ispred stadiona na kojima su igrali, primjerice, Arsenal, Chelsea ili Leeds United, ali ovakvih nereda niti izbliza nije bilo. Nema sumnje da je ‘diverzija’ na Old Traffordu bila pomno isplanirana i organizirana, jer je nemoguće da na Old Trafford provali 300-tinjak huligana bez itekako dobro isplaniranog scenarija, koji je u konačnici i proveden u djelo.

Onaj ko je navijačima omogućio ulazak na travnjak, ući će u historiju, ali na pogrešan način, a navodno je i viđen s navijačima na travnjaku.

Manchester United je jedan od najvećih svjetskih klubova, ali je bez naslova prvaka Engleske od odlaska Alexa Fergusona 2013. godine, no nevjerovatni događaji fudbal su bacili u potpuno drugi plan.

Navijači Manchester Uniteda prije desetak dana na sličan način provalili su i u klupski trening kamp, ali to očito nije bilo dovoljno upozorenje. 

(Vijesti.ba / Jutarnji)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*