Ministri spoljnih poslova EU sastaju se 10. maja, tema konačno Zapadni Balkan

Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savjetu.

Kako N1 saznaje, debata se neće odnositi samo na evropski put država regiona, već na geostrateški pristup EU zapadnom Balkanu, a jedna od ključnih tačaka biće i dijalog Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prethodno će obavijestiti ministre spoljnih poslova država članica o napretku u tom dijalogu i planiranom nastavku pregovora na najvišem nivou narednog mjeseca, koji je u planu.

Stabilnost regiona

Dio debate ministara spoljnih poslova biće posvećen uticaju trećih zemalja na države regiona, jer u Briselu priznaju da se situacija posljednjih godina značajno promijenila i žele da povećaju svoj smanjeni uticaj.

“EU ne pretenduje da bude jedina prisutna u regionu, ali je važno da budemo prisutni i da budemo vodeći igrač”, rekao je visoki zvaničnik Unije.

On je objasnio da u Briselu postoji velika zabrinutost zbog zastoja u proširenju, jer smatraju da je ona dovela do dodatnih frustracija u regionu i zbog toga su uvjereni da EU mora da bude prisutnija i angažovanija na zapadnom Balkanu.

U Evropskom savjetu dodaju da je to strateški interes EU, objašnjavajuči da jer stabilnost regiona utiče i na stabilnost cele Evrope.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.