Obilježen 8.maj, Dan otpora i stradanja Bošnjaka u Memićima

Delegacija Općine Kalesija  s ministrom za izbjegle i raseljene osobe Federacije BiH Edinom Ramićem te s predstavnicima boračkih udruženja i organizacija položila je cvijeće te proučila Fatihu na spomen obilježju poginulim borcima i civilnim …

… žrtvama agresije s područja Mjesne zajednice Memići, obilježavajući  8. maj Dan otpora i stradanja Bošnjaka ovog kraja.

Predsjednica Udruženja poginulih boraca i šehida, Hanifa Bukvarević je kazala da naši mlađi naraštaji ne smiju zaboraviti ono što se dešavalo u Memićima, ali i drugim općinama i gradovima u BiH.

-Općina Kalesija će zajedo u saradnji sa MZ Memići pokušati kroz zakonsku proceduru da ovaj datum uvrsti u bitne događaje za obilježavanje na području općine, jer na taj način će se sačuvati sjećanje na heroje i borce iz Memića, rekao je sekretar Organa uprave  Općone Kalesija Mujo Tosunbegović.

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić se obratio prisutnima uz poruku da zločini ne smiju biti zaboravljeni i da se o njima mora pričati kako bi mlađe osobe koje rastu u miru znale da su njihovi očevi, djedovi i komšije stvorili slobodu i mir.

Nakon programa obilježavanja 8.maja Dana otpora i stradanja Bošnjaka u MZ Memići, prisutni su odali počast i proučili su fatihu civilnim žrtvama koje su spaljene u Hamlijašima od agresora.

U haremu „Hemlijaške džamije“ proučen je Jasin za nevino ubijene i spaljene civile iz Hemlijaša koji su ubijeni na današnji dan 1992.godine, navodi se između ostalog u saopćenju Općine Kalesija.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*