Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini

U Spomen-području “Donja Gradina” danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu – Donjoj Gradini.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su predstavnici institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, te bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i diplomatskog kora u BiH.

Na početku obilježavanja služen je parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina vijence i cvijeće su položili Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, Milorad Dodik, predsjedavajući predsjedništva BiH, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Željka Cvijanović, predsjednik RS, članovi vlada RS-a i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini RS-a i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici ambasada i konzularnih predstavništava u BiH, udruženja kao i gradova i opština.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se “novi Jasenovci i nove ‘Oluje'” više neće dogoditi srpskom narodu, i da to poručuje “mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija, dostojanstvenija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina”.

“Izgubili smo živote, imanja, ali sjećanja, jedinu prepreku novim zločinima više nikad ne smijemo da izgubimo”, rekao je Vučić, na ceremoniji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je Jasenovac, strašno mjesto zločina koji je počinila NDH, ujedno i mjesto njegovog odrastanja i pamćenja, kao i da je odrastao na generisanom strahu od ustaša i Nijemaca.

Prisjećajući se mnogih primjera svireposti, Dodik je rekao da to ne može zaboraviti, navodeći da je RS garant opstanka Srba na ovom području.

“Želimo da se krećemo ka Evropskoj uniji ali ne želimo da izgubimo svoj identitet”, kazao je Dodik.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje SFR Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma. Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je 20.000 djece. Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata, 1945. godine, i sloma Nezavisne države Hrvatske.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*