Bratunac: Obilježavanje Dana logoraša Bosne i Hercegovine

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s “Bošnjačkim udruženjem preživjelih logoraša Bratunac” danas će u Bratuncu prigodnim programom obilježiti “Dan logoraša Bosne i Hercegovine”.

Centralna manifestacija obilježavanja započet će u Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu u 11.00 sati, a programom je predviđen i obilazak jednog od mjesta masovnog pogubljenja Bošnjaka Bratunca u Glogovi.

Logoraši u BiH su najbrojnija i jedina kategorija proistekla iz rata 1992.-1995., koja, niti 26 godina nakon završetka rata, nema riješen pravni status, čije postojanje vlast potpuno ignoriše i čija se prava svakodnevno grubo krše.

Poručuju da je 9. maj – Dan logoraša BiH prilika i dužnost da se svi prisjete logoraša Manjače, Omarske, Keraterma, Sušice, Batkovića, Luke-Brčko, Kamenice, KPD Foča, Kule, Heliodroma, Dretelja, OŠ “Vuk Karadžić” u Bratuncu i još više od 600 logora u BiH, te da se oda dužna počast svim ubijenim, nestalim logorašima kao i logorašima preminulim nakon izlaska iz logora.

“Ovo je prilika ali i naša moralna obaveza da još jednom ukažemo na izuzetno težak položaj logoraša i pozovemo nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH da učine posljednji napor da se usvoji Zakon o pravima žrtava torture u BiH, koji će tretirati sve logoraše na identičan i jedinstven način”, kazali su iz Saveza.

Smatraju neupitnim da su logoraši populacija koja ubrzano biološki nestaje, da istina o zločinima, torturi, agresiji i genocidu u BiH u velikoj mjeri je zasnovana na svjedočenjima preživjelih žrtava koncentracionih logora koje neki pokušavaju zanemariti a njihove patnje umanjiti, te kazati da logora i logoraša u periodu agresije na BiH 1992-1995. uopšte nije ni bilo.

“U vrijeme kada civiliziran svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, logoraši u BiH i dalje su žrtve torture koja je, istina, lijepo upakovana, ali i dalje pogubna za njih, jer su pored grube zanemarenosti od strane vlasti, prinuđeni da plaćaju ogromne sudske i troškove pravobraniteljstva u predmetima po tužbama kojima su, u nedostatku adekvatnog zakonskog rješenja, pokušali ostvariti svoja prava koja su im pogažena neosnovanim lišenjem slobode i torturama koje su pretrpjeli u logorima”, navodi se u saopćenju.

Savez logoraša u BiH boriti će se i dalje i tražiti model i način za reguliranje statusnih prava logoraša, dati svoj maksimalni doprinos na jačanju kulture sjećanja, boriti se protiv zaborava i nepravde, preko nadležnih institucija tražiti procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad logorašima i uz sve to nastaviti slijediti tekovine antifašizma zastupajući civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima sa jasnim opredjeljenjem da i dalje razvijamo državu BiH držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*