Sarajevo: Doček američkih vojnika, učesnika u vježbi “Brzi odgovor 21”

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas će biti upriličena ceremonija dočeka glavnine američkih vojnika povodom vježbe „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“.

Medijima će se, kako je najavljeno, kratko obratiti ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i ambadsador SAD u BiH Eric Nelson. Nakon toga će usljediti kratko obraćanje američkim vojnicima i zajednička fotografija.

Bilateralna vježba „Brzi odgovor 21“, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika, biće održana na vojnim poligonima Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” biće održana u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*