U Tuzli otvorena izložba o Prvom svjetskom ratu

Sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, upriličeno otvarenje gostujuće izložbe, „A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat, i Bosna i Hercegovina“.

Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH sa British Council u našoj zemlji, a u okviru projekta „Sarajevo Srce Evrope“ , koja je obilježila i stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata. Izložba je svoj put počela prošle godine u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. Cilj joj je bio, da se ova instituacija poveže kako sa Imperijalnim ratnim muzejima iz Londona, tako i sa lokalnim muzejima u našoj zemlji. O samom sadržaju izložbe otvorene u Tuzli, kazala nam je Elma Hašimbegović, direktorica Historisjkog muzeja BiH.

„Na izložbi je predstavljen veliki broj arhivske građe i dokumenata, koje smo tokom rada prikupili iz Arhiva BiH i Arhiva RS-a. Oni se bave hronikom rata u BiH i malim čovjekom u velikom ratu, odnosno svemu onome što se tada dešavalo u našoj zemlji. BiH nije bila poprište rata gdje su se vodile velike bitke, ali je itekako svaki segment života bio pod uticajem rata“, pojasnila je Hašimbegović.

Organizatori kroz ovakve izložbe žele i edukovati mlade naraštaje, o čemu nam je kazala direktorica British Councila BiH Larisa Halilović.

„Cilj nam je uspostaviti, odnosno pojačati saradnju, između obrazovnog sektora i sektora kulture, jer da bi zainteresovali mlade da uče o historiji na kreativan način, potrebno je da oni to osjete. Želimo da podstaknemo nastavnike da djecu dovode u muzeje i galerije, da na jedan praktičan način upoznaju historiju, i na tako donose svoje stavove o budućnosti, koju žele da grade“, kazala je Larisa Halilović.

Direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović je najavio i jednu značajnu edukativnu aktivnost.

„U periodu dok je izložba postavljena, održat će se nekoliko značajnih radionica, a već naredne sedmice smo gosti Balkanske mreže muzeja. Nakon toga, organizovat će se radionice u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK, koje su namjenjene učenicima, a posebno nastavnicima i kustosima. Možemo reći da Međunarodna galerija portreta Tuzla, nastavlja svoj rad i u edukativnom smjeru“, rekao nam je Jusufović.

Izložba će u Tuzli biti postavljena do polovine marta 2015.godine, nakon čega ide u Bihać, Livno i ostale bh gradove.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*