Radnik, Krupa i Olimpik se bore za opstanak: Ko ima prednost u slučaju istog broja bodova

Do kraja Premijer lige BiH ostala su dva kola, a najzanimljivija će, čini se, biti borba za opstanak u društvu najboljih. Trenutno su najugroženiji Radnik, Krupa i Olimpik koji imaju po 25 bodova.

Teoretski, i Mladost koja ima 30 bodova bi mogla ispasti, no šanse za takav scenarij su minimalne.

Do kraja sezone Radnik igra protiv Sarajeva u gostima, te kod kuće protiv Širokog Brijega. U narednom kolu Krupa dočekuje Olimpik, a potom gostuje kod Željezničara. Olimpik nakon meča s Krupom kod kuće igra sa Sarajevom.

A šta kaže pravilnik, ko će ispasti u slučaju da dvije ili sve tri ekipe budu imale isti broj bodova?

U članu 7. Propozicija takmičenja Premijer lige BiH i završnice Kupa BiH stoji:

“Utvrđivanje plasmana klubova u drugom dijelu takmičenja vrši se shodno odredbama člana 43. Pravilnika o nogometnim takmičenjima BiH. U obzir se uzimaju rezultati ostvareni u toku cijele takmičarske sezone”.

A u tom članu 43. stoji:

“Ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa.

Ako se ni na ovakav na čin ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kup sistemu.

Ukoliko je riječ o tri ili više ekipa koji imaju jednak broj bodova, istu pogodak-razliku i isti broj postignutih pogodaka, pitanje pobjednika rješava se na neutralnom terenu po jednostrukom bod-sistemu – ako se radi o tri ekipe, odnosno po jednostrukom kup-sistemu na neutralnom terenu – ako se radi o četiri ili više ekipa”.

Dakle, ukoliko ekipe završe sa istim brojem bodova napravit će se mini-tabela s rezultatima postignutim između tih ekipa.

Trenutno, Radnik ima 8 bodova uz gol-razliku 7:4, Krupa 7 bodova uz gol-razliku 5:3, a Olimpik je najgori sa 4 boda i gol-razliku 2:7.

Dakle, ukoliko sve tri ekipe sakupe isti broj bodova u preostala dva kola, Radnik bi ostao u ligi, dok bi ispali Krupa i Olimpik.

Jedini izuzetak bi bio kada bi Krupa pobijedila Olimpik i izgubila od Željezničara, Olimpik u posljednjem kolu savladao Sarajevo, a Radnik upisao jednu pobjedu i jedan poraz u preostala dva kola. Tada bi u ligi ostala Krupa.

S obzirom na rezultate koji su postignuti u međusobnim dvobojima jasno je i ko će ispasti ukoliko dvije ekipe budu bodovno izjednačene na 10. i 11. mjestu.

Radnik je u prednosti nad Olimpikom, a Krupa nad Radnikom ukoliko se te ekipe budu borile za 10. poziciju na tabeli.

Krupa je trenutno u prednosti nad Olimpikom i moguća su dva scenarija nakon meča u narednom kolu. Ukoliko Krupa dobije ili odigra neriješeno sa Olimpikom ili čak izgubi rezultatom 1:0, oni će imati prednost nad sarajevskom ekipom.

Ukoliko Olimpik dobije 2:1 ili 2:0 i više, Olimpik će biti u prednosti nad Kupom.

Sve u svemu, očekuje nas veoma uzbudljiva završnica prvenstva.

Međusobni dvoboji:

RADNIK

Radnik – Olimpik 4:0, Olimpik – Radnik 1:0, Radnik – Olimpik 1:0

Krupa – Radnik 1:1, Radnik – Krupa 1:1, Krupa – Radnik 1:0

Preostali susreti: Sarajevo – Radnik, Radnik – Široki Brijeg

KRUPA

Krupa – Olimpik 1:0, Olimpik – Krupa 1:1, Krupa – Olimpik (23. maj)

Krupa – Radnik 1:1, Radnik – Krupa 1:1, Krupa – Radnik 1:0

Preostali susreti: Krupa – Olimpik, Željezničar -Krupa

OLIMPIK

Krupa – Olimpik 1:0, Olimpik – Krupa 1:1, Krupa – Olimpik (23. maj)

Radnik – Olimpik 4:0, Olimpik – Radnik 1:0, Radnik – Olimpik 1:0

Preostali susreti: Krupa – Olimpik, Olimpik – Sarajevo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*