Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Beograd i Priština u ponedjeljak će u Bruxellesu, poslije skoro jednogodišnje pauze, nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa kojem je pokrovitelj Eurpska unija.

Zastoj u dijalogu uslijedio je nakon kosovskih izbora i dugotrajnog usuglašavanja o formiranju vlasti u Prištini, a susret u Bruxellesu bit će prilika da srbijanski premijer Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Isa Mustafa prvi put sjednu za isti stol.

Također, prvi put će razgovorima posredovati šefica europske diplomacije Federica Mogherini, nakon što je njezina prethodnica  Catherine Ashton u travnju 2013. godine uspjela ishoditi potpisivanje tzv. bruxelleskog sporazuma Beograda i Prištine i potaknuti političko približavanje dviju strana. Kako se očekuje, na dnevnom redu novog kruga pregovora bit će dvije ključne teme preostale iz poslednje serije razgovora u Bruxellesu prošle godine – pravosuđe na sjeveru Kosova, te formiranje zajednice  srpskih općina.

Primjena bruxelleskog sporazuma jedan je od uvjeta koji stoje pred Beogradom u procesu eurointegracija i u znatnoj će mjeri utjecati na  otvaranje pregovaračkih poglavlja, budući je Kosovo stavljeno u poglavlje 35 koje će kao “ostala pitanja” pratiti cijeli pregovarački  proces Europske unije i Srbije.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*