Promijenjena procedura zapošljavanja medicinara iz BiH u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH saoptila je da je došlo do promjeneu procedura u vezi zapošljavanja građana Bosne i Hercegovine za rad za poznatog poslodavca u Njemačkoj.

Državljani Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da stupe u kontakt sa poslodavcem u Njemačkoj, te na taj način pokrenu proceduru zaposlenja u toj državi. Nakon što je sa poslodavcem stupio u kontakt i postigao dogovor o zaposlenju, potrebno je da kandidat lično ili putem pošte dostavi prijavu i dokumentaciju Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, koja će istu proslijediti Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke – Centralnom uredu za posredovanje u međunarodnom i stručnom zapošljavanju (ZAV).

Predstavnici ZAV -a će nakon provjere dokumentacije sa dotičnim poslodavcem zaključiti dvojezični ugovor o radu i izdati saglasnost za zaposlenje, koje će poslati Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Po prijemu navedenih dokumenata preds tavnici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine će pozvati kandidata da potpiše dvojezični ugovor o radu, te će na kraju i odgovorno lice ispred Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine potpisati ugovor.

Kandidat će preuzeti original dokumente, te u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu pokrenuti proceduru za dobijanje boravišne dozvole/vize po osnovu rada. O dokumentaciji potrebnoj za dobijanje vize se kandidati mogu informisati na sajtu Ambasade. Nakon dobijanja boravišne dozvole/vize, kandidat je obavezan informaciju o tome dostaviti Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Indikator.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*