Greenspan: Grčka će morati napustiti eurozonu

Bivši čelnik američke Centralne banke Alan Greenspan predviđa da će Grčka morati napustiti eurozonu.

On je rekao za BBC da ne vidi nikoga ko bi bio spreman da daje dodatne pozajmnice Grčkoj kako bi dali podsticaj njenoj ekonomiji.

Grčka želi ponovo pregovarati o paketu pomoći, ali  Greenspan ne vjeruje “da se išta može riješiti ukoliko Grčka ne napusti eurozonu”.

Ranije, britanski ministar finansija George Osborne rekao je da bi izlazak Grčke bio velika poteškoća za Veliku Britaniju, prenosi BBC.

– Vjerujem da će Grčka u konačnici izaći iz eurozone. Ne mislim da im ostanak pomaže, niti njima, niti drugim članicama eurozone. Samo je pitanje vremena prije nego što svi shvate da je njihov izlazak najbolja strategija – rekao je Greenspan, čelnik Saveznih rezervi SAD-a od 1987. do 2006. godine.

Nakon pobjede stranke Syriza, kojima se kampanja fokusirala na borbu protiv mjera štednje, na izborima u Grčkoj, grčki ministri obilaze evropske prijestolnice kako bi dobili podršku za ponovno pregovaranja o novim uslovima za paket pomoći.

Međutim, čini se da Berlin nije voljan pregovarati, kao ni Evropska centralna banka (ECB), o promjeni uslova za dobijanje paketa pomoći vrijednog 240 milijardi eura od Evropske unije, ECB-a i Međunarodnog monetarnog fonda.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*