Čelnica UN-a za ljudska prava pozdravila presudu Mladiću

Čelnica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je u utorak da sudska odluka kojom se potvrđuje presuda za genocid bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine znači da ga sistem međunarodne pravde smatra odgovornim.

Suci tribunala Ujedinjenih nacija za ratne zločine potvrdili su kaznu doživotne robije za Mladića, koji je predvodio snage bosanskih Srba tokom rata iz perioda 1992-95. godine, i odbacili su svaku osnovu za njegovu žalbu.

– Mladićevi zločini bili su grozni vrhunac mržnje podsticane u političke svrhe. Današnja odluka odnosi se na njegovu pojedinačnu odgovornost za njegova stravična djela, i nije kolektivno kažnjavanje niti bacanje krivnje na bilo koju određenu zajednicu – navodi Bachelet u izjavi za javnost.

Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, navodi u izjavi objavljenoj u Ženevi da je presuda bitna poruka za zapadni Balkan, gdje je negiranje genocida u porastu.

Plakati, grafiti, ploče, rekviziti i ostali materijali koji glorificiraju ratne zločince nastavljaju da se pojavljuju u raznim gradovima u Bosni i Hercegovini, među kojima je i Foča, gdje su preživjeli suočeni s muralom koji oslikava Mladića, navodi se u izjavi, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*