Schmidt se povlači iz Bundestaga, želi se fokusirati samo na BiH

Novoimenovani visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt se, prema pisanju njemačkih medija, povlači iz Bundestaga, iako je ponovo bio nominovan za člana njemačkog parlamenta.

Schmidt je bio nominovan za parlamentarne izbore u septembru ove godine u svojoj izbornoj jedinici Fürth, ali prema posljednjim izvještajima, odluka da se povuče donesena je nakon Schmidtovih razgovora s kancelarkom Angelom Merkel i čelnikom CSU-a Markusom Söderom.
Kako je naglašeno, Schmidt se sada želi fokusirati na Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini uz konstataciju da će njegova moć na toj funkciji biti neizmjerna.

Schmidt je inače bio direktan kandidat za Bundestag, a njegovim povlačenjem izborna jedinica Fürth neće imati ozbiljnog favorita, piše njemački Nord Bayern.

Savezni izbori će se održati 26. septembra 2021. godine, a podsjećamo da je njemačka vlada još 20. januara na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa potvrdila kandidaturu Christiana Schmidta (CDU) za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Njegovu kandidaturu je nedavno prihvatilo Vijeće za implementaciju mira (PIC), a Schmidt će 1. augusta preuzeti funkciju od Valentina Inzka, koji je podnio ostavku.

Schmidt je član njemačkog parlamenta u ime konzervativnog CSU-a, koji je sestrinska stranka i koalicioni partner CDU-a Angele Merkel.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*