Ministri danas ponovo o lakšem ulasku stranaca u BiH

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Vijeća ministara BiH.

Pretpostavlja se da će na dnevni red naknadno biti uvrštena odluka kojom se olakšava ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, odnosno da im za prelazak granice nije potreban isključivo PCR test, te odluka kojom se privremeno ukida viza za turiste iz Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vijeće ministara će spravljati i o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o imenovanju Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Predlagač dopune je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih.

Ovo ministarstvo je predlagač i odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za kontrolu spoljnotrgovinskog prometa oružja i vojne opreme, kao i Prijedloga okvira za finansiranje projekata i mjera energetske efikasnosti za ulaganja u javne zgrade na nivou institucija BiH, koji su na dnevnom redu sjednice.

Pred ministrima će se naći i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za prva tri mjeseca ove godine, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika BiH u Međudržavnu komisiju za praćenje sprovođenja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u toj zemlji.

Predviđeno je i da ministri razmotre Prijedlog odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

U drugom krugu glasanja ministri bi trebali da se izjasne o Prijedlogu odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije za period od 2020. do 2024. godine i Akcionog plana za provođenje Stategije za borbu protiv korupcije za taj period.

Na dnevnom redu je i informacija o Strateškom akcionom programu prema Projektu upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu, kao i obavještenje o isteku mandata sa urgencijom za pokretanje procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*