Grupa G7 obećala milijardu vakcina za siromašne

Lideri grupe G7 u zajedničkoj izjavi na samitu u engleskom Cornwallu, dogovorili su da će u idućoj godini isporučiti milijardu doza vakcine protiv COVID-19 siromašnim zemljama.

Odlučeno je da će sarađivati s privatnim sektorom, sa grupom G20, koja obuhvata rastuće ekoomije, i drugim zemljama kako bi povećali proizvodnju i distribuciju idućih mjeseci.

“Prioritet je osigurati da odgovorimo potražnji za vakcinom i ovdje EU može preuzeti vodstvo. Partneri su nam se sada pridružili u ubrzanju proizvodnje vakcina širom svijeta”, objavio je na Twitteru predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će njezina zemlja dati ‘velik doprinos’ distribuciji vakcina za siromašne države.

“Njemačka je odgovorna za 350 miliona doza. S vremenom, ta brojka će vjerojatno biti veća”, rekla je Merkel u nedjelju u zaključcima samita sedmorice u Cornwallu.

Merkel se zauzela za to da se vakcine proizvode i u afričkim zemljama.

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada su se usredotočili i na klimatske promjene.

Domaćin Britanija želi iskoristiti konferenciju kako bi uvjerila sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na svjetskoj razini na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u novembru, prenosi Hina.

Uz Britaniju i SAD, države G7 također uključuju Njemačku, Francusku, Italiju, Japan i Kanadu, javlja Al Jazeera.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*