Biden se sastaje s Putinom kako bi pokrenuo resetiranje američko-ruskih odnosa

S odnosima između njihovih zemalja na niskoj tački, američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi se sastati u srijedu kako bi razgovarali o “crvenim linijama”, kao i o zajedničkim interesima, dok Washington želi resetirati odnose u inostranstvu nakon Trumpove ere, piše dpa.

Očekivani sastanak u Ženevi započet će popodne i trajat će četiri do pet sati.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su međutim prigušiti očekivanja od sastanka, a obojica čelnika pojavit će se pred kamerama odvojeno nakon sastanka, tokom kojeg nije planiran zajednički obrok.

Sastanak dolazi na kraju Bidenovog prvog putovanja u inozemstvo kao američkog predsjednika u Evropu, tokom kojeg se posljednjih dana savjetovao sa saveznicima iz Grupe sedam, NATO-a i Evropske unije.

Ljudska prava u Rusiji

“Jasno ću reći predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ​​ako to odluči”, rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu, “jasno navedite koje su crvene linije.”

Biden je također rekao da će izraziti kritiku zbog pogoršanja situacije s ljudskim pravima u Rusiji, kao i zbog njezine uloge u kibernetičkim napadima na američka postrojenja i uplitanja u izbore.

Prema Kremlju, Putin i Biden žele razjasniti ključna pitanja u bilateralnoj saradnji. Odnosi su u “nezadovoljavajućem stanju”, navodi se, a u mnogim područjima više uopće nema kontakata.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*