Naučnici razvijaju stropni Covid-detektor koji upozorava kada je neko u prostoriji zaražen

Šta kada bi postojao nenametljiv način da se otkrije je li neko ko se nalazi s vama u prostoriji zaražen koronavirusom? Britanski naučnici kažu da su razvili stropni Covid-detektor koji u samo 15 minuta može otkriti je li neko zaražen.

Sunday Times prenosi da bi ovaj vrlo precizan uređaj, nešto veći od detektora dima, mogao poslužiti za skeniranje u avionskim kabinama, učionicama, staračkim domovima i uredima.

Rane studije naučnika Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i Univerziteta Durham pokazale su da je tačnost uređaja 98 od 100 posto, što ga čini pouzdanim jednako kao laboratorijske PCR testove za Covid-19 te znatno pouzdanijim od brzih testova lateralnog protoka.

Istraživači naglašavaju da su njihovi rezultati u ranoj fazi i rad tek trebaju ocijeniti kolege naučnici.

Detektor, koji je izradila kompanija Roboscientific iz Cambridgeshirea, funkcionira tako što detektira hemikalije koje proizvodi koža ili koje su prisutne u dahu zaraženih koronavirusom.

Ovi “isparavajući organski spojevi” stvaraju miris koji je presuptilan da bi ga osjetio ljudski nos. Studija koju je proveo tim za istraživanje Covid-detektora pokazala je da ih mogu nanjušiti psi, no da je detektor tačniji i praktičniji.

Sunday Times kaže da detektori mogu otkriti ljude s virusom koji tek trebaju razviti simptome, zbog čega su učinkovitiji od PCR testova koji nisu prikladni za asimptomatske nositelje virusa.

Potrebno je 15-30 minuta da detektor prikupi uzorke zraka u velikoj prostoriji i rezultate odmah šalje na mobitel ili kompjuter.

Trenutna cijena detektora kreće se oko 5.000 funti po komadu, pišu novine.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*