Zajednička izjava predstavnika Evropske komisije i BiH sa sastanka pododbora za inovacije

U okviru 7. ciklusa pododbora uspostavljenih u okviru Privremenog sporazuma, predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se u Briselu 5. i 6. februara da bi razgovarali o nivou približavanja BiH pravilima Evropske unije u oblasti inovacija, informacionog društva, socijalne politike i javnog zdravstva.

Tokom sastanka razgovarali su o dešavanjima u području obrazovanja, te su, s tim u vezi, predstavnici Evropske komisije istakli potrebu osiguravanja inkluzivnog obrazovnog sistema bez diskriminacije i razdvajanja po nacionalnoj osnovi.

U tom kontekstu, istakli su važnost implementacije nedavne presude Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH), te pozdravili nedavno osnivanje Ureda Erasmus +, kao i aktivnosti u okviru programa Kreativna Evropa.

U oblasti informacionog društva i medija, konstatovali su da još uvijek nije usvojena Politika sektora telekomunikacija, te da zakonodavstvo vezano za e-komunikacije još uvijek nije usklađeno sa ažuriranim okvirom EU. Osim toga, ističu, postoje kašnjenja u procesu digitalizacije.

Također su naglasili značaj osiguranja potpune funkcionalnosti, uključujući i imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH i nezavisnosti Agencije, te ukazali na nedostatak napretka u e-trgovini.

Na sastanku se također raspravljalo o zapošljavanju i socijalnoj politici, te su predstavnici bh. institucija pozvani da razviju i implementiraju smislene reforme u sektoru socijalne zaštite, kao i u okviru Pakta za rast i zapošljavanje.

Naglašeno je da su i dalje potrebni značajni napori kako bi se razvile odgovarajuće politike za zapošljavanje i razvoj vještina, te je Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog nedostatka napretka u vezi sa novim Zakonom o radu FBiH.

Usvajanje Strategije reforme penzionog sistema u FBiH ocijenjeno je pozitivnim, te je Evropska komisija pozvala predstavnike bh. institucija da provedu reformu, kao i da usklade pravni okvir za javno zdravlje i zaštitu potrošača BiH sa zakonodavstvom EU.

Također je razgovarano o provedbi operativnih zaključaka sa seminara o inkluziji Roma. Evropska komisija je konstatovala da je postignut značajan napredak u rješavanju pitanja upisa u matične knjige za romsku zajednicu i pozvala BiH da pojača napore u stvaranju uslova za zapošljavanje i pristup zdravstvenoj zaštiti, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*