Zašto nema preciznih podataka o broju vakcinisanih bh građana u Srbiji?

Od trećeg juna svi građani Bosne i Hercegovine mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa u bilo kojem radu Srbije, bez zakazivanja. Koliko njih se odlučilo za vakcinaciju u komšiluku nije poznato, jer BiH o tome ne vodi evidenciju, a zbirnih podataka nema ni u Srbiji. Ekipa BHT-a posjetila je jedan od Domova zdravlja u Srbiji i provjerila koliko je interesovanje naših državljana.

Ispred Doma zdravlja “Milenko Marin” u Loznici već danima redovi državljana Bosne i Hercegovine. Nakon što su početkom juna primili prvu dozu vakcine u Srbiji, sada su došli na revakcinaciju.”

“Dok u vakcinalnim centrima širom Srbije vode evidenciju o broju državljana BiH koji su primili vakcinu u susjednoj Srbiji zdravstvo BiH u nadležnosti entiteta, Kantona i Brčko distrikta nema precizne podatke o broju vakcinisanih. Ono što se pominje kao jedna od opcija jeste da će u narednom period biti uspostavljena saradnja sa Institutom Batut kako bi od Srbije dobili precizne podatke o tome koliko se naših državljana vakcinisalo ovdje”

Ipak, evidencija vakcinisanih stranih državljana u Srbiji vodi se na nivou domova zdravlja i nema zbirnih podataka, a nisu dužni ni da ih dostavljaju.

“Mi pratimo stanje na našem punktu o tome izvještavamo zavod za javno zdravlje i institut batut, kao i ministarstvo zdravlja. Vakcinisano je preko 6000 građana bih, dok je već krenulo od 24. sa drugom dozom tako da je za dva dana vakcinisano negdje oko 600 građana, danas je revakcina, 800 građana čeka na drugu dozu vakcine,” kazala je koordinator za vakcinaciju Grada Loznica Ljiljana Ranković.
Kako je za BHT potvrđeno u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, saradnja sa “Batutom” još uvijek je na nivou ideje. Ako je suditi prema podacima Granične policije BiH o broju prelazaka granice i gužvama na graničnim prelazima, broj državljana BiH koji se vakcinišu u Srbiji je iz dana u dan sve veći.

“Veliko je interesovanje dolaze ljudi iz BN, Tuzle, Brčkog, Vlasenice, Sarajeva, Doboja, praktično iz svih mjesta Bosne,” dodala je Rankovićeva.
“Ja ovim putem molim ih da dođu do nas da se jave svom porodičnom ljekaru da mi bar imamo neku evidenciju,” kazala je direktor Doma zdravlja Bijeljina dr Danijela Đukin.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo nešto više od 530.000 vakcina, što je nedovoljno za prioritetne kategorije, a kamoli za masovnu imunizaciju 3,5 miliona stanovnika.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*