(Video) Tuzla se oprostila od generala Hazima Šadića

Grad Tuzla danas se oprostio od generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Hazima Šadića, nosioca najvišeg ratnog priznanja „ Zlatni ljiljan“. Na komemorativnom skupu, organizovanom njemu u čast, brojni prijatelji, kolege i sugrađani, odali su poštovanje jednom od  najzaslužnijih ljudi za odbranu Tuzle i BiH.

Posljednji ispraćaj generalu Hazimu Šadiću je organizovan je ispred Komemorativnog centra u Tuzli,  dženaza je obavljena ispred Čaršijske džamije u Čeliću, a ukop na mezarju u Čeliću.

Podsjećamo, u Tuzli je, u nedelju 27. juna 2021. godine, u 78. godini života, preminuo general Hazim Šadić, bivši komandant 2. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Hazim Šadić je rođen 6.11.1943. godine u Čeliću. Po završetku osmogodišnjeg školovanja u Čeliću, nastavlja školovanje u Srednjoj vojnoj školi u Sarajevu, a 1968. godine završava Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu.
Naredbom ministra odbrane Republike Bosne i Hercegovine, u aprilu 1992. godine postavljen je za načelnika Okružnog štaba TO Tuzla, a Naredbom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u oktobru1992. godine postavljen je za načelnika Štaba 2. Korpusa ARBiH.
Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u februaru 1993. godine postavljen je na dužnost komandanta 2. Korpusa ARBiH.
U čin brigadnog generala proizveden je 14.12.1993. godine, a Ukazom Predsjedništva BiH, od 29.2.2000. godine proizveden je u čin generalmajora.
Najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan odlikovan je 1993. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*