WHO urgira da sve zemlje priznaju kineske vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da bi sve vakcine protiv koronavirusa koje je odobrila za hitnu upotrebu trebale biti priznate od država kada otvore svoje granice.

Ovaj potez mogao bi navesti zapadne zemlje da počinju priznavati dvije kineske vakcine, koje je zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija odobrila, ali većina evropskih i sjevernoameričkih zemalja još uvijek nije.

Pored vakcina koje su kompanije Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson, WHO je također dala zeleno svjetlo za dvije kineske vakcine proizvedene od Sinovaca i Sinopharma, prenosi AP.

U svom cilju da obnovi putovanja po Evropi, Evropska unija je u maju saopćila da će ljude smatrati vakcinisanim samo ako su primili one doze koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, što ne uključuje kineske vakcine. Međutim, na pojedinim zemljama je da li žele dozvoliti ulazak ljudima koji su primili druge vakcine, uključujući ruski Sputnjik V.

Iako su se zapadne zemlje uglavnom oslanjale na vakcine proizvedene u SAD-u i Evropi, poput Pfizera i AstraZenece, mnoge zemlje u razvoju koristile su vakcine kineske proizvodnje.

Ranije ove godine, čelnik kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti priznao je da je učinkovitost njihovih domaćih vakcina bila niska i brojne zemlje koje su ih intenzivno koristile, uključujući Sejšele i Bahrein, zabilježile su skokove COVID-19 čak i sa relativno visokim nivoima imunizacije.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*