(VIDEO) U programu RTV7 o naknadi za porodice žrtava genocida: Sylvia Wortmann, predsjedavajuća Komisije Nizozemske za naknadu štete Potočari

Presuda zločincu Ratku Mladiću u skladu je sa strašnim zločinima nad Bosancima koje je on počinio. Poručila je to predsjedavajuća Komisije Nizozemske za naknadu štete Potočari Silvija Vortman. Ipak, zauvijek će ostati prazno mjesto i duboke rane koje su nanesene životima žena i djece koji su izgubili muža, oca, majku, sinove ili kćeri, braću ili sestre. Niti jedna presuda na svijetu to prazno mjesto ne može popuniti – naglasila je Vortman.

Prof. Vortman od 3. jula prošle godine predsjedava Komisijom Nizozemske za naknadu štete Potočari. Govoreći o uredbi za naknadu štete, Vortman ističe da je ona napravljena za članove uže porodice žrtava koji su boravili u kompleksu nizozemskih trupa „Dutchbat“ 13. jula 1995. godine. Članovi porodica žrtava mogu dobiti naknadu od 10.000 do 15.000 eura.

Mi smo je pozvali kako bismo upravo o toj temi razgovarali i saznali, između ostalog – ko može aplicirati, do kada i na koji način.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*