Policija uhapsila glavnog osumnjičenog za ubistvo predsjednika Haitija

Policija na Haitiju je saopćila da je uhapsila jednog od ključnih osumnjičenih za ubistvo predsjednika ove države Jovenela Moïsea.

Saopćeno je da je riječ o 63-godišnjem doktoru Christianu Emmanuelu Sanonu, za kojeg se vjeruje da je imao politički motiv.

Naime, on je ranije u junu putovao privatnim avionom na Haiti s ciljem da preuzme funkciju predsjednika, piše Reuters.

Ove informacije je potvrdio Leon Charles, šef državne policije koji je istakao i to da je još jedan osumnjičeni koji je bio s njim u kontaktu uhapšen.

Rekao je da je prvobitni plan bio zarobiti predsjednika Moïsea, ali “misija se tada promijenila”. Nije pojasnio detalje. Prva osoba koju je jedan od napadača pozvao nakon napada i policijske reakcije bio je upravo Christian Emmanuel Sanon.

“Kontaktirao je još dvoje ljudi za koje smatramo da su organizatori atentata na predsjednika Jovenela Moïsea”, rekao je šef policije ali nije otkrio ko su ostale dvije osobe.

Iako je objavljeno da je Sanon radio kao doktor na Floridi, ipak ostaje nejasno da li je riječ o istom čovjeku koji je uhapšen.

Jovenel Moïse je ubijen prošlu srijedu rano ujutro i prema posljednjim informacijama, atentat je izvršila grupa uvježbanih i naoružanih komandosa za koju su naveli da su pričali španskim jezikom.

Moïse je ubijen u svojoj privatnoj rezidenciji Port-au-Prince, a prilikom atentata ranjena je i njegova supruga Martina Moïse koja je bila u kritičnom stanju, međutim, oporavak teče dobro te je ona nedavno istakla da su poslani plaćenici da ubiju njenog supruga.

Ranije je također saopćeno da su za ubistvo osumnjičena i dvojica Amerikanaca.

(Vijesti.ba / N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.