Ustavni sud BiH odbio kao neosnovanu apelaciju podnesenu zbog izjava tužilaca Tužilaštva TK na konferenciji za medije

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Nedžada Izića iz Tuzle podnesenu zbog kršenja prava iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (presumpcija nevinosti) nakon podizanja i potvrđivanja optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u predmetu „Hotel Tuzla“, a u vezi sa izjavama tužilaca ovog Tužilaštva Dražena Milićevića i Anele Garčević datih na konferenciji za medije 18. februara 2020. godine.

U zaključku odluke Ustavnog suda BiH se navodi da izjave tužilaca na konferenciji za medije ne sadrže izjave o apelantovoj krivici već su date u okviru podignute i potvrđene optužnice i takvim izlaganjem nije prekršeno navedeno pravo apelanta iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

˝Radi se o veoma značajnoj odluci Ustavnog suda BiH koja se vezuje za transparentnost u radu tužilaštava u BiH, kao i generalno pravosudnih institucija˝, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*