Aktivisti UDIK-a i “Žene u crnom” posjetili Srebrenicu

Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. u mjesecu, mirovne organizacije i umjetnički kolektivi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organiziraju niz aktivnosti u Beogradu, Sarajevu, Kotoru, kao i u drugim gradovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. 

Prva u nizu aktivnosti, danas, bila je posjeta aktivistkinja i aktivista Žena u crnom i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Memorijalnom centru u Potočarima, zajedno sa Ženama Srebrenice.

Staša Zajović, predstavnica udruženja Žene u crnom je u izjavi za Fenu rekla da današnjom posjetom Memorijalnom centru Potočari počinju aktivnosti na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Ovakvim posjetama i različitim inicijativama mi na sebe uzimamo jednu odgovornost u izgradnji pravednog mira. Ovim želimo da podstaknemo građanstvo na važnost solidarnosti, te na zajedničke akcije vršenja pritiska na institucije u Srbiji i Crnoj Gori jer te države nisu prihvatile da se 11. juli prihvati kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Time ne daju nikakav doprinos dobrosusjedskim odnosima u regiji. Kao odgovorni građani mi imamo odgovornost prema žrtvama genocida u Srebrenici. Mi sa Ženama Srebrenice radimo stalno tokom godine. Mi želimo da ukažemo na značaj svega onoga što se desilo. Uloga Srbije i na međunarodnom planu se minimizira u odgovornosti u genocidu. Pa odakle je Vojska Republike Srpske dobijala svu pomoć, u svakom smislu, nego iz Srbije. Ove godine ćemo imati mnogo aktivnosti gdje ćemo se solidarisati sa žrtvama – dodala je Zajović

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja Majke Srebrenice je rekla da su svi dobronamjerni ljudi bez obzira na to  odakle dolazili, dobro došli.

– Svi koji dolaze da podijele bol sa nama, da se solidarišu, da vide šta je bilo u Srebrenici, su dobro došli. Ako dolaze zbog političkih poena, samo da se slikaju, onda je bolje i da ne dolaze – poručila je Mehmedović.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*