Preminuo Bob Simon, reporter “60 minuta” koji je izvještavao o genocidu u BiH

Reporter CBS-ove emisije “60 minuta” Bob Simon, koji je izvještavao sa ratišta u Vijetnamu, o Zaljevskom ratu, ali i o genocidu u BiH, preminuo je u srijedu u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u New Yorku. Imao je 73 godine.

Simon je osvojio najveću novinarsku nagradu Univerziteta Kolumbija “Alfred I. duPont” za “Shame for Srebrenica” u kojoj je u okviru emisije “60 minuta” izvještavao o genocidu tokom rata u BiH.

“Ovo je užasan gubitak za sve nas u CBS Newsu. To je velika tragedija a još gore je što je poginuo u saobraćajnoj nesreći muškarac koji je izbjegao smrt u mnogo težim situacijama u kojima se rijetko koji novinar nađe u modernim vremenima… Nedostajat će nam”, rekao je Jeff Fager, izvršni urednik “60 minuta”.

Simon se smatra elitnim novinarima koji su karijeru izgradili izvještavajući sa ratišta 1960-ih godina. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja. Od 1996. godine dio je ekipe “60 minuta”.

Posljednja njegova priča u vezi je sa koptskim kršćanima koji su zarobljeni u egipatskim političkim nemirima, te o situaciji u Fukushimi tri godine nakon kraja trostruke tragedije – zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe. Za priču iz Centralne Afrike o jedinom simfonijskom orkestu u kojem su svi crnci dobio je četvrti Peabody nagradu i Emmy. Priča o orkestru u Paragvaju, o ljudima koji svoje instrumente prave od otpadaka koje pronađu u smeću, dobio je 27. Emmy.

Obišao je veliki broj zemalja svijeta iz kojih je donosio predivne ali i šokantne priče. Bio je zarobljen u Iraku na početku Zaljevskog rata u januaru 1991. godine. U zatvoru je prove 40 dana, a iz tog iskustva nastala je i njegova knjiga “40 dana”. No, vratio se ponovo u Irak 1993. godine da izvještava o bombardovanju Iraka. Izvještavao je sa ključnih sastanaka SAD s drugim zemljama poput Izraela tokom invazije na Liban i Gazu, te sa ratnih zona poput Perzije, Kipra, Portugala, američke intervencije u Grenadi, Somaliji ii Haitiju.

Dobio je i sportski Emmy za izvještavanje sa Zimskih olimpijskih igara 1994. godine u Norveškoj. Edward Weintal nagradu osvojio je za izvanredno izvještavanje o vanjskoj politici i diplomatiji.

CBS Newsu pridružio se 1967. godine kao reporter i kao urednik u New Yorku. Pratio je hapšenja u kampusu, proteste kao i kongrese Demokratske i Republikanske stranke. Služio je američku vojsku (1964-1967). Diplomirani je profesor historije. Oženio se producenticom CBS Newsove emisije “60 minuta” Francoisom s kojom je dobio kćerku Tanyju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*