Izrael pokrenuo istragu nakon što su vojnici ubili palestinskog dječaka

Nakon što je u srijedu na Zapadnoj obali ubijen dvanaestogodišnji Palestinac, Izrael je pokrenuo istragu.

Palestinski zvaničnici tvrde da su dječaka Mohammeda al-Alamija ubili izraelski vojnici dok se vozio u automobilu sa svojom porodicom nedaleko od Beit Ummara.

Izraelska vojska je saopćila da su vojnici pucali na automobil za koji su vjerovali da je bio “povezan sa sumnjivim aktivnostima” te se nije zaustavljao.

Vojnici su vjerovali da se radi o automobilu iz kojeg su navodno izbačeni posmrtni ostaci novorođenča. Oni su pokušali uhapsiti putnike iz automobila koje su dozivali i pucali u zrak u znak upozorenja, a kada se automobil nije zaustavio, jedan od vojnika je pucao u gume, tvrdi vojska.

Dječak Mohammed je pogođen u prsa, a preminuo je u bolnici nedaleko od grada Hebrona.

Gradonačelnik Beit Ummara je optužio izraelske vojnike da su ušli u lokalno groblje te iskopali grob novorođenčeta nekoliko sati nakon što ga je sahranila njegova porodica.

Incident se dogodio dan nakon što su izraelski vojnici ubili Palestinca u selu Beita na sjeveru Zapadne obale. Radi se o 41-godišnjem Shadiju Salimu koji je radio kao vodoinstalater za lokalne vlasti te je bio blizu bunara.

Izraelska vojska tvrdi da ga je ubila nakon što je napao vojnike držeći željeznu šipku u ruci, a na upozorenja se nije obazirao.

Zemljište blizu Beite su preuzeli izraelski doseljenici u maju, a ova lokacija je poznata po čestim protestima. Od tada je izraelska vojska ubila najmanje šest Palestinaca, a nasilni sukobi su eskalirali.

Ranije ove sedmice su izraelski vojnici ubili 17-godišnjaka u drugom selu.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*