NSRS o izmjenama Krivičnog zakonika RS i neprimjenjivanju Inckove odluke

Narodna skupštine Republike Srpske danas bi trebalo da razmatra izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, a koja se odnosi na zabranu negiranja genocida.

“Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine”, predviđa dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske koju su dogovorili lideri parlamentarnih stranaka u RS.

Dopuna zakona predviđa da će, ako je djelo iz ovog prvog stava izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

“Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina”, piše u dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ako su djela iz prvog i trećeg stava ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina, četvrta je tačka dopune ovog zakona.

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, a trebalo bi da budu razmatrana po hitnom postupku, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Na nedavnom sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odlučeno je i da srpski predstavnici neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH, sve dok se Inckova odluka ne poništi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*