Primopredaja vozila i specijalizirane opreme Graničnoj policiji BiH i SIPA

Ceremonija primopredaje ukupno 63 vozila i specijalizirane opreme Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) biće održana danas ispred Glavnog ureda Granične policije BiH.

Planirano je obraćanje Selme Cikotića, ministara sigurnosti BiH, Johana Satlera, ambasadora Evropske unije u BiH, Laure Lungaroti, sub-regionalne koordinatorice za Zapadni Balkan/šefice Misije IOM u BiH, Zorana Galića, direktora Granične policije BiH te Đure Kneževića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Graničnoj policiji BiH biti će uručeni ključevi 35 kombija i 12 SUV vozila u vrijednosti više od tri miliona KM. Također, bit će isporučena dodatna oprema za nesmetano obavljanje zadataka, u skladu sa identificiranim potrebama službenika.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, ova donacija će znatno unaprijediti rad policijskih službenika i omogućiti im brže djelovanje i mobilniji rad na terenu.

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Evropska unija je obezbijedila 16 terenskih vozila i specijalizirane uniforme za službenike. Ukupna donacija SIPA-i iznosi više od 460.000 KM.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*