Narodna skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inzkova odluka

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Ovim su političari iz RS-a pokazali da se i institucionalno protive izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Inzko, a kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina s prostora BiH.

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70.

Prijedlog zakona ima tri člana u kojima piše da se izmjene Krivičnog zakona BiH neće primjenjivati na teritoriji RS-a te da nadležni organi ovog entiteta neće sarađivati s nadležnim organima BiH u pogledu primjene Inzkove odluke.

U dokumentu koji se našao na dnevnom redu NSRS-a i koji je usvojen stoji i obrazloženje, odnosno navodi se koji su ustavni osnovi i razlozi donošenja zakona.

Osim ovog prijedloga, poslanici su glasali i o izmjenama Krivičnog zakona RS-a, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US-a, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP-a.

Na sjednicu su, osim narodnih poslanika, došli i lideri političkih partija iz RS-a, kao i poslanici Koalicije zajedno za BiH, iako se špekulisalo da neće doći.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*