Pročitajte zaključke koje su danas potpisali predstavnici iz RS

Stranke iz Republike Srpske u ponedjeljak su održale sastanak u Banjaluci, a nakon odluke Valentina Inzka, odlazećeg visokog predstavnika u BiH da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo. Tom sastanku su prisustvovale i vlast i opozicija i tada su usaglasili sve zaključke, međutim, taj dokument je danas potpisan.

Svoj potpis na njega su stavili: Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske.

U zaključcima se navodi sljedeće:

– Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

– Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

– Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

– U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

– Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

S obzirom na to da je prije sastanka, a i nakon njega bilo riječi o tome da predstavnici iz RS neće nastaviti saradnju sa visokim predstavnikom, zanimljivo je da to nije nigdje decidno navedeno u ovim potpisanim zaključcima.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*