UKC Tuzla: Viši standard u interventnoj neuroradiološkoj proceduri

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla primjenjena je interventna neuroradiološka procedura, koja se nikada ranije nije radila u BiH. Riječ je o pacijentici sa potpuno oduzetim tijelom, koje je nastupilo nakon krvarenja u kičmenoj moždini. Uspjeh je još veći ako se u obzir uzme činjenica, da je zbog ovog problema ranije liječena u inostranstvu.

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja je prošle godine pokrenuo projekat, zahvaljujući kojem je moguće pacijentima u Bosni i Hercegovini, vršiti endovaskularnu neurološku proceduru, odnosno zahvat nakon moždanog udara. Pacijenti su zbog ovakvog zahvata, do prošle godine morali odlaziti u Ljubljanu, Pečuh ili neku drugu inostranu kliniku. U ovoj godini u Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli, već je izvršeno desetak ovakvih zahvata. Prema riječima doktora Harisa Huseinagića, načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla, dinamika je bolja nego u 2014., a ohrabruje i da su obezbjeđena sredstva za ovu godinu.

„Pravo pitanje je koliko je pacijenata sa ovakvim slučajem. Mi kada smo ulazili u projekat, računali smo da je to oko 50, ali se ispostavilo da je to bliže broju 150 godišnje, na nivou Tuzlanskog kantona. Kada se to pomnoži sa četiri klinička centra, to je između 500 i 600 pacijenata godišnje u Bosni i Hercegovini. Mi smo prije dvije godine slavili desetogodišnjicu od prvog zahvata, ali smo morali prekinuti zbog nedostatka materijala potrebnog za operacije“, kazao nam je doktor Huseinagić.

O eventualnom povećanju broja pacijenata je teško govoriti, ali je evidentno poboljšanje u dijagnostici. Bilo je i izuzetno kompleksnih slučajeva, koji su zahvaljujući dobroj saradnji dvije klinike standardizirani. Jedan od ovakvih zahvata izveden je prije nekoliko dana, o čemu nam je doktor Mirza Morankić sa Klinika za neurohirurgiju kazao:

„Prije nekoliko dana  smo imali jednu rijetkost, zbog abnormalnosti krvnih sudova kičmene moždine. Kao posljedica krvarenja iz te abnormalnosti, mlada pacijentkinja je imala oduzetost u sva četiri ekstremiteta. Nakon pripreme smo uspješno napravili embolzaciju i malformacije.Treba pomenuti da je to pokušavano parcijalno uraditi u jednom drugom centru. Pacijentica je dobro i oporavlja se“, pojasnio je doktor Morankić.

Ovaj uspjeh tuzlanskih ljekara nastao je prvenstveno zahvaljujući dobroj saradnji Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu. Kako su kazali, rijetkost je da neurohirurzi i neuroradiolozi rade zajedno. U Americi su dominantno zastupljeni neurohirurzi, a u Evropi neuroradiolozi, i nema mnogo klinika gdje rade zajedno. Primjer sa UKC-a Tuzla, može za pacijenta imati samo više benefita, jer nema preferiranja određene metode u odnosu na drugu. Oni za svaki pojedini slučaj zajedno donesu odluku koja je najbolja za pacijenta. Kada je riječ o regionu, ovakvi zahvati se vrše samo u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Tuzli. Naši sagovornici su istakli, da ovog uspjeha ne bi bilo, bez podrške anesteziologa, tehničkog osoblja, ali i menadžmenta UKC-a Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*