Kosovo poziva EU da vrati ilegalne imigrante

Kosovski ministar unutarnjih poslova Skender Hyseni pozvao je u četvrtak u Beču zemlje Evropske unije da “brzo” vrate ilegalne imigrante iz njegove zemlje kako bi odvratili sve brojnije kandidate za egzodus.

– Uvijek su nam govorili da većina ilegalnih kosovskih imigranata neće imati pravo na neki status i da će biti vraćeni. Želim da se to što prije dogodi – kazao je Hyseni nakon susreta s austrijskom kolegicom Johannom Mikl-Leitner.

Mojim sunarodnjacima treba uništiti “iluziju” da će dobiti azil u nekoj zemlji EU-a, naglasio je ministar. Kosovo se smatra sigurnom zemljom i njeni državljani “nemaju nikakvu šansu da dobiju politički azil”, kazala je Mikl-Leitner.

Egzodus Kosovara naglo je porastao ove zime jer oko 40 posto stanovnika na Kosovu, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, živi u siromaštvu.

Mikl-Leitner je kazala da želi da se ubrza procedura razmatranja zahtjeva za azil, kako bi se protjerivanje ostvarilo u roku od deset dana. Austrija je zaprimila 1.029 zahtjeva za azil u januaru od kosovskih državljana.

Cilj je prekinuti “glasine i laži” koje pronose vodiči, koji traže velike sume od kandidata za imigraciju, da su im velike šanse da dobiju azil u zemljama EU-a.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*