Šest osoba poginulo u požarima u Alžiru

Ažirska vlada u utorak je saopćila da su piromani odgovorni za desetke šumskih požara u kojima je poginulo šest osoba i uništene kuće istočno od prijestolnice.

Dim se uzdizao iznad šuma koje su bile zahvaćene požarom u regiji Tizi Ouzou u utorak. Mještani su koristili grane s drveća i vodu iz plastičnih kanistera u pokušaju da suzbiju vatrenu stihiju.

Nekoliko kuća je gorilo, a stanovništvo je pobjeglo u hotele i hostele, saopćili su svjedoci, dok je gusti dim ometao vidljivost vatrogascima.

– Imali smo užasnu noć. Kuća mi je potpuno izgorjela – izjavio je Mohamed Kaci, koji je pobjegao s porodicom iz sela Azazga u hotel.

Ministar unutrašnjih poslova Kamel Beldjoud izjavio je da će istraga biti pokrenuta kako bi se identifikovali oni koji stoje iza požara. Potvrdio je da je u požarima poginulo šest osoba. 

– Samo zločinačka ruka može biti iza ovih istovremenih izbijanja pedesetak požara na nekoliko lokacija naše pokrajine – izjavio je on za državnu televiziju.

Vatrogasci i vojnici još pokušavaju suzbiti vatru, a Beldjoud  je kazao da je prioritet izbjegavanje većeg broja žrtava. Obećao je odštetu onima koji su pogođeni požarima.

Manji požari također su “divljali” šumama u najmanje 13 pokrajina od sinoć, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*