U susret inauguraciji prve hrvatske predsjednice

Inauguracija novoizbarane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danima je u fokusu lokalnih medija koji se iz svih uglova bave ceremonijom, 15. februara na zagrebačkom Markovom trgu.

Grabar Kitarović postaće prva hrvatska predsjednica nakon što u nedjelju položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske.

Na čelu najmlađe članice EU naslijediće Ivu Josipovića čiji je mandat trajao prethodnih pet godina – od 19. februara 2010, a jedan od detalja koje prenosi Hina je i da će inauguracija biti propraćena s deset topovskih plotuna koje će s Tuškanca ispaliti pripadnici vojske.

Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija.

Naravno, intoniranje himne “Lijepa naša domovino” je obavezno, a inauguracioni govor prve hrvatske predsjednice u istoriji države trajaće oko 25 minuta.

Ceremonija će biti zatvorena uz pjesmu “Dream for the future” hora “Izvor”, nakon čega će Grabar Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu.

Pored hrvatskih zvaničnika inauguraciji će, prema podacima Hine, prisustvovati 88 delegacija.

Među gostima će biti slovenački predsjednik Borut Pahor, slovački Andrej Kiska, mađarski Janos Ader, makedonski Gjorge Ivanov…

U Zagrebu će, kako je najavljeno, biti i predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga.

Bugarska na inauguraciju šalje predsjednicu parlamenta Cecku Cačevu, a Češku i Poljsku predstavljaće predsjednici Senata, Milan Šteć i Bogdan Boruševic…Njemačku će predstavljati predsjednik Saveznog vijeća Bundesrata Volker Boufier, a doći će i kanadska državna ministarka hrvatskoga porijekla Line Jelić.

Evropsku komisiju predstavljaće povjerenik za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, dok iz Sjedinjenih Američkih Država stiže zamjenica državnog sekretara za energetiku Elizabet Šervud Randal.

Inauguraciji u hrvatskoj prestonici prisustvovaće i više šefova kancelarija međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović će za goste organizovati prijem, a 40-ak zvanica biće na svečanom ručku, nakon koga će predsjednica Hrvatske održati niz bilateralnih susreta.

Do sada je za inauguraciju akreditovano više od 300 novinara, veći dio njih biće smješten u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a samo manji dio uz pozornicu na Markovom trgu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*