U Indiji u jednom danu vakcinisano više od 10 miliona ljudi

U Indiji je u jednom danu više od deset miliona ljudi primilo vakcinu protiv koronavirusa što je dosadašnji rekord, saopštile su danas vlasti.

Indijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je premašen prethodni dnevni rekord od 9,2 miliona vakcinisanih.

Premijer Narendra Modi pozdravio je rekordan broj vakcinisan kao “monumentalno ostvarenje”.

“Čestitam svim vakcinisanim i koji čine sve da program imunizacije bude uspješan”, napisao je Modi u poruci objavljenoj na Twitteru.

Cilj indijskih vlasti je vakcinacija oko 1,1 milijarde odraslih do kraja godine ali problem predstavljaju nedostaci doza, administrativni problemi i oklijevanje stanovništva. Od početka inicijative u januaru samo je 15 posto stanovništva primilo obje doze.

Dnevni broj zaraženih u drastičnom je u padu u odnosu na april i maj kada su zdravstvene institucije bile na ivici kapaciteta. Ukinute su skoro sve zabrane iako su stručnjaci upozoravali na novi talas pandemije jer u Indiji sada počinje sezona festivala.

Broj oboljelih ponovo je u porastu i u proteklih 24 sata virusom korona zaraženo je više od 40.000, a umrlo je više od 500.

Indija trenutno daje tri vrste vakcina protiv Covid-19 – AstraZeneka, Covaxin i Sputnik V.

U Indiji je od početka pandemije umrlo 437.370 ljudi, a više od 32 miliona je zaraženo što je najviše u svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*