Prof. Osmančević: Sva djeca u Tuzli pozitivna na Covid i MIS uspješno izliječena

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli od proglašenja pandemije u martu prošle godine otvoreno je COVID-19 dječije odjeljenje. Od tada do danas kroz to odjeljenje je prošlo 48 mališana i 39 majki, piše Fena.

Djeca pozitivna na virus korona su liječena od blage do srednje teške kliničke slike.

  • Sva djeca su izašla iz bolnice dobrog opšteg stanja bez ikakvih posljedica. Mi smo u januaru ove godine otvorili prvu post – covid ambulantu, smatrali smo da svu našu djecu nakon izlaska iz bolnice treba da kontrolišemo barem u prvih mjesec dana nakon izlječenja na našoj klinici – izjavila je za Fenu načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Lejla Osmančević.

Najveći problem kod liječenja djece zaražene koronavirusom jesu post – covid komplikacije ili u medicini poznatije kao multisistemski inflamatorni sindrom.

  • Niti jedno dijete koje je ležalo u klinici nije imalo komplikacije nakon izlječenja. Nama su na kliniku sa vrlo teškim i po život ugrožavajućim simptomima i znacima post-Covid komplikacija dolazila djeca sa terena. To su djeca koja su prema anamnestičkim podacima u ranijem periodu imala nekakve nespecifične simptome poput prehlade i faktički oni su tu koronu preboljeli na nogama. Međutim, komplikacije koje su nastajale u periodu do mjesec dana od kontakta s virusom su vrlo ozbiljne – izjavila je profesorica Osmančević.

Životno ugroženih mališana zbog post-covid komplikacija Klinika za dječije bolesti je imala 18 do ovog trenutka. Od ovog broja, trećina njih je liječena u intenzivnoj njezi jer je došlo do zatajenja srca, probavnih organa, bubrega i do oštećenja centralnog nervnog sistema. Terapija u ovome slučaju je kompleksna i zahtijeva multidisciplinarni pristup. Klinički centar u Tuzli tokom pandemije nije imao nikakvih problema s nabavkom lijekova za liječenje djece oboljele od MIS-a. Zahvaljujući predanosti stručnih osoba u ovoj klinici i ovih 18 pacijenata koji su došli kao životno ugroženi, danas su zdravi.

Ono što su uočili ljekari jeste da se novi soj virusa vrlo brzo širi, kako kažu “prilagodljiv je”.

  • Iz jedne porodice vam dođe dijete s majkom i anamnestičkim podatkom da su svi u kući i u bližoj i daljoj familiji bolesni – izjavila je prof. Osmančević.

U posljednja tri dana primjetan je malo veći porast broja djece koja se na kliniku javljaju sa simptomima Covida i konačnom potvrdom o pozitivnosti na virus. Kliničku sliku karakteriše upala pluća, respiratorne smetnje i bolovi u mišićima.

Na Klinici za dječije bolesti u Tuzli je tokom pandemije uporedo bilo otvoreno i Infektivno odjeljenje na kome nisu liječena djeca od Covida, već od drugih infektivnih bolesti.

Pored Tuzlanskog kantona ovdje se zbrinjavaju i djeca iz Loznice, Bijeljine, Brčkog i drugih gradova.

Iz Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla mole roditelje i javnost da imaju razumijevanja prema njima. Rade sa svim raspoloživim resursima, predani svakom djetetu da dobije najkvalitetniju njegu. Također smatraju da je potrebno bolje organizirati primarnu zaštitu, kako bi se oni mogli posvetiti onome što im je osnovni zadatak, a to je liječenje djece čije dijagnoze traže bolničke tretmane.

( Tekst Fena: Anisa Mahmutović, Foto FENA/Anisa Mahmutović )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*