10 godina borbe protiv ilegalnih deponija otpada: Tuzlanski omladinci ne odustaju

Kao što je već mnogima poznato, veliki broj aktivnosti projekta „Let's Do It Tuzla“ su se u posljednjih 10 godina  odnosio na  ne jednu, nego na veliku terensku akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada prepoznatljivoj po masovnosti i sveobuhvatnosti djelovanja. U znaku realizacije 10. po redu akcije čišćenja („Let's do it – očistimo zemlju za 1 dan“) je i ove godine mjesec septembar.

„Terenska akcija čišćenja ileglanih deponija otpada jedna je od glavnih terenskih aktivnosti koju Let's Do It sprovodi a po kojoj je u suštini i započelo djelovanje našeg projekta. Ove godine za razliku od prošle vraćamo se našim ustaljenim aktivnostima što znači da će se akcija čišćenja ilegalnih deponija održati na jedan dan. S obzirom da imamo obavezu da pazimo na higijensk-epidemiološke mjere nećemo imati masovno centralno okupljanje nego ćemo imati više lokacija za okupljanje i  start pozicija odakle ćemo krenuti sa realizacijom naše desete po redu terenske akcije čišćenja i obuhvatiti veliki broj lokacija, kao i predhodnih godina“., saopštila je Kanita Salihović, izvršna koordinatorica projekta „Let's Do It Tuzla“.

Za razliku od prošle godine kada su, zbog higijensko-epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, u planiranju i realizaciji akcije izvršeni određeni modaliteti, realizacija ovogodišnje akcije je planirana na samo jedan dan. Konkretno, velika terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada („Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan) održat će se 17.09.2021, simbolično na dan kada će cijeli svijet čistiti planetu Zemlju u sklopu globalnog pokreta „World CleanupDay“.

„Iskreno nam je drago što smo ponovo u mogućnosti akciju sprovesti na jedan dan i po deseti put za redom na najbolji način promovisati principe zaštite životne sredine i očuvanja okoliša. Svi građani imaju priliku da kroz terensku akciju daju doprinos svom gradu, da postanu promjena koju žele vidjeti i da uprkos svemu budemo ponovo ujedinjeni u akciji!“,dodaje Salihović.

Bitno je napomenuti da se ovogodišnja terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada ističe po tome što se njom obilježava 10 godina rada projekta „Let's Do It Tuzla“, a poziv za učestvovanje svakako ostaje otvoren za sve zainteresovane, društveno odgovorne, građane/ke koji žele akciju podržati i kroz volontiranje, odnosno direktno učešće u planiranim aktivnostima. Za sve učesnike akcije osigurane su vreće, rukavice i osvježenje. Zainteresovani građani/ke, odgojno-obrazovne ustanove, nevladine organizacije i neformalne grupe, pozvani su da do 15.09.2021. godine prijave „Let's Do It Tuzla“ timu lokaciju koju žele da čiste na području Grada Tuzla, a za koju će ovaj tim, u skladu sa mogućnostima, osigurati potrebnu logistiku. Građani/ke koji žele da daju svoj doprinos za čišću i ljepšu Tuzlu, mogu se javiti „Let's Do It Tuzla“ timu putem e-maila tuzla@letsdoit.ba ili Facebook stranice „Let's do it Tuzla“, čime će biti uključeni u planirane aktivnosti.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*